عوارض خوردن زیاد قهوه
خوردن قهوه ممکن است برای بسیاری از افراد مفید باشد ، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است منجر به عوارض جانبی ناخوشایند و حتی خطرناک شود. برخی از عوارض جانبی شایع قهوه عبارتند از:
-
زیاد خوردن قهوه و اضطراب
کافئین با تحریک سامانه عصبی مرکزی ، باعث افزایش هوشیاری و انرژی پس از مصرف آن می شود.. اما در دزهای بالاتر ، این تأثیر ممکن است بیشتر شود و منجر به اضطراب و عصبانیت شود. کافئین ممکن است باعث شود که بدن در حالت ” جنگ یا فرار” قرار گیرد و علائمی را که شبیه به اضطراب هستند ، ایجاد کند. این علائم ممکن است باعث شود که افراد حس کنند که در خطر هستند یا نمی توانند با چالش های زندگی خود کنار بیایند. برای بعضی از افراد ، مصرف کافئین ممکن است باعث شود که حساسیت به اضطراب بالاتر رود یا حملات پانیک را القا کند.
-
بی خوابی
از دیگر عوارض خوردن زیاد قهوه بی خوابی است . کافئین با مسدود کردن گیرنده های آدنوزین باعث ایجاد تغییرات در الگوی خواب و بیداری میشود . آدنوزین با تاثیر برسیستم عصبی مرکزی چرخه خواب و بیداری افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. (یعنی افزایش سطح آدنوزین باعث هوشیاری و کاهش آن باعث خواب آلودگی میشود.) حال کافئین با مسدود کردن گیرنده های آدنوزین در بی خوابی افراد تاثیر میگذارد.
همچنین کافئین با محروم کردن فرد از حالت خواب عمیق (REM) او را از بهر مندی از فواید روانی و فیزیولوژی آن باز می دارد. حالت خواب عمیق حالتی است که در آن رؤیا دیده و حافظه و یادگیری تقویت می شود . همچنین در این حالت سلولهای بدن ترمیم و بازسازی میشوند و هورمونهایی برای تقویت استخوان و رشد عضلات ترشح میشوند.
لطفا مقالات زیر را هم مطالعه کنید
عوارض خوردن پیتزا
عوارض زیاد بستنی خوردن
-
زیاد خوردن قهوه و مشکلات گوارشی
اولین مشکل گوارشی عوارض خوردن زیاد قهوه میتواند سوء جذب مواد مغزی مثل کلسیم ، آهن ، ویتامین B و منیزیم باشد که میتوند باعث خستگی و گاهی کم خونی نیز بشود .
دومین مشکل گوارشی خوردن قهوه میتواند ترش کردن ، رفلاکس و برگشت اسید معده در اثر اختلال عملکرد سیستم عصبی مرکزی بدن تحت تاثیر کافئین قهوه باشد . اصطلاحا این حالت را رفلاکس گاسترواسفاژئال (GERD) می گویند .
سومین مشگل گوارشی ناشی از عوارض خوردن زیاد قهوه می تواند تشدید علائم سندروم روده تحريك پذير (IBS) باشد . کافئین با تحريك دستگاه گوارش و تغييرات در حركت عضلات روده علائم این سندروم را بیشتر خواهد کرد .
چهارمین مشکل گوارشی که در اثر خوردن قهوه ایجاد میشود اسهال است. قهوه و کافئین با کاهش جذب آب در روده بزرگ می تواند منجر به اسهال شود. البته همانطور که در بالا نیز گفته شد قهوه با تشدید اضطراب و استرس میتواند باعث ایجاد اسهال شود .
-
افزایش فشار خون در اثر خوردن قهوه
یکی دیگر از عوارض خوردن زیاد قهوه میتواند افزایش فشار خون باشد . در بند 2 گفتیم که کافئین در عملکرد گیرنده های آدنوزین اختلال ایجاد میکند . این اختلال منجر به تحریک سامانه عصبي سمپاتيك میشود و نتیجه این اتفاق تغييرات فيزيولوژيك است كه بدن را براي مقابله با خطر آماده میکند و اثر این تغییرات خودش را بصورت بالا رفتن ضربان قلب و افزایش فشار خون نشان میدهد.
خوردن قهوه و کافئین باعث تحریک ، تولید و آزاد شدن آدرنالین بوسیله غدد فوق کلیوی در جریان خون می شود. اثر جانبی این امر بالا رفتن ضربان قلب و افزایش فشار خون خواهد بود .
چه میزان قهوه در طول روز مصرف کنیم ؟
از آنجایی که قهوه یک نوشیدنی پرطرفدار و خوش طعم است و نمیتوان مصرف آنرا به راحتی کنار گذاشت ، بهتر است میزان مجار مصرف روزانه قهواه را بدانیم.
بنابر تحقیقات و تجربیات مصرف روزانه حداکثر 400 میلی گرم معادل 4 الی 5 فنجان معمولی قهوه نمی تواند برای ما مضر باشد.
هرچند بخاطر تاثیرات قهوه بر بعضی عملکرد های هورمونی بهتر است عدم تداخل داروئی با قهوه و کافئین هم در نظر گرفته شود .